Sociale stijgers: wie zijn ze? Wat doen ze? Hoe doen ze het?

Ik ben er een. Een sociale stijger. Zoals dat nieuwe begrip staat beschreven in HR Magazine van deze novembermaand: Sociale stijgers hebben een veel hoger opleidingsniveau bereikt dan hun ouders. Onderzoek van de UA onder leiding van Prof. Peggy De Prins beschrijft het professionele gedrag van de sociale stijger op de werkvloer.

Enkele kenmerken volgens het onderzoek? Hardwerkend, vaak getalenteerd, intelligent en een hoog arbeidsethos. Maar ook: Aanvankelijk onwennig, dienstbaar t.o.v. de leidinggevende en moeite om de carrière zelf in handen te nemen.

sociale stijger

Mijn ervaring? De kenmerken zijn treffend herkenbaar. Mijn roots liggen in een nest van arbeidende kleine zelfstandigen. Andere sociale stijgers merk ik niet vaak op. Want ze lopen er namelijk niet altijd mee te koop. Dat is ook een typische eigenschap van de sociale stijger. Ze hebben het zelf gemaakt los van hun achtergrond. Dus je herkent ze niet zo vaak. Persoonlijk vond ik het niet relevant dat collega’s informeerden naar mijn achtergrond.

groei3

Daarom vind ik het zo knap dat er academisch onderzoek is gevoerd naar het fenomeen van de sociale stijger. Ze zijn van goud op de werkvloer: plichtsbewust, loyaal. Maar af en toe wat stroef. Bescheiden. Een vat leergierigheid. Vind de sleutel en je haalt veel uit die schat. En het zijn waardevolle nieuwkomers in een stilaan slankere maatschappelijke middenklasse.

Wat kan HR doen?

  • Een kwalitatief onthaalbeleid voeren dat de sociale stijger verwelkomt en helpt om een volwaardige plek te vinden.
  • Een bedrijfscultuur voeden van vertrouwen waarin een sociale stijger durft initiatief nemen en verantwoordelijkheid voor de eigen loopbaan.
  • Investeren in een open en laagdrempelig bedrijfsnetwerk.
  • En uiteraard een talent- en ontwikkelingsbeleid dat het potentieel van iedereen doet bloeien.

Kent u sociale stijgers die het aan het maken zijn? Of nog beter, bent u er zelf één? Ik hoor het graag. Je hoeft het niet van de daken te roepen. Stuur me gerust een mail :-).

differentiatie

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s